top of page

Bitcoin on jo liian suuri epäonnistuakseen

Päivitetty: 13. tammik. 2021

Kun teknologia kasvaa tiettyyn pisteeseen, noin 100 miljardin dollarin arvostukseen, sen jälkeen siitä tulee kuin musta-aukko, joka imee kaiken. Näin on käynyt esimerkiksi Googlen kanssa hakukoneissa, sosiaalisen median alustoilla ja monien muiden teknologioiden kanssa. Tässä artikkelissa pohditaan kysymystä: Onko enää mitään mikä voi pysäyttää bitcoinia?

(Kuva 1. Bitcoinin markkina-arvo. Lähde CoinMarketCap 2020)


Bitcoinin markkina-arvo on joulukuussa 2020 kaikkien aikojen huipussaan. Mikäli bitcoin olisi yritys, sen markkina-arvo olisi suurempi kuin esimerkiksi Nestlén tai Walmartin. Pankkina se olisi maailman toiseksi suurin heti JP Morganin jälkeen. Tästä huolimatta bitcoin on vielä edullisesti arvostettu sekä matkansa alussa oleva, nuori ilmiömäinen teknologia.

Alla olevassa kuvassa näkyy, miten uusia teknologioita omaksutaan väestössä vaiheittain. Blockchain.comin mukaan bitcoinia käyttää vuonna 2020 noin 30 miljoonaa ihmistä. Potentiaaliin nähden bitcoin on vaiheen “early adopters” alussa.


Olemme puhuneet paljon bitcoinin mahdollisuuksista nousta aikamme merkittävimmäksi ilmiöksi. Seuraavaksi pohdimme sitä, mitkä tekijät pystyisivät pysäyttämään bitcoinin?


Alla listattuna muutamia yleisimpiä uskomuksia bitcoinin kompastuskivistä sekä vastauksiamme näihin väitteisiin.


>> Bitcoin on liian vaikeakäyttöinen, jotta se voisi yleistyä.


Bitcoinin käyttö ei ole vaativampaa kuin perinteisen tilisiirron tekeminen pankin välityksellä. Kuten teknologioista yleensä, niin myös bitcoinista tulee jatkuvasti helppokäyttöisempää. Tällä hetkellä käytettävyyteen liittyvä puute on etenkin suomenkielisten oppaiden vähäisyydessä.

>> Bitcoinia käyttävät vain rikolliset.


Rikolliset käyttävät edelleen pääosin käteistä sekä perinteisiä tilisiirtoja ,joita hyödyntäen toteutetaan yli 99% hämäristä rahasiirroista. Liikepankit maksavatkin vuosittain miljardien edestä sanktioita rikollisten avustamisesta.


Rikolliset ovat myös ensimmäinen ryhmä, joka todennäköisesti ottaa uutta teknologiaa käyttöön. Bitcoin ei ole rikollisille kovin hyvä teknologia, sen avoimuuden ja kolminkertaisen kirjanpidon vuoksi. Vaikka bitcoin on pseudonyymi, niin silti kaikki siirtojen liikkeet kirjautuu ylös ja näin ollen siirtojen liikkeet pystytään päättelemään. Eri valtioiden viranomaiset ovat menestyksekkäästi jäljittäneet ja pysäyttäneet rikollisia bitcoin verkon läpinäkyvyyttä hyödyntäen.


>> Bitcoinia ei takaa kukaan. Siihen ei voi luottaa.


Bitcoin on täydellisen avoimeen koodiin sekä matematiikkaan perustuva järjestelmä. Bitcoinia ei ole onnistuttu väärentämään tai hakkeroimaan kertaakaan sen kohta 12 vuotisen olemassaolon aikana. Bitcoin ei ole riippuvainen politiikkojen ja pankkiirien päätöksistä tai minkään yksittäisen valtion menestyksestä. Bitcoin on riippumaton resurssi, kuten kulta tai hopea.


Bitcoinia usein kutsutaankin digitaaliseksi kullaksi. Bitcoin on kuitenkin hyödykkeenä ennustettavampi sekä käytännöllisempi kuin kulta. Tulevaisuudessa louhittavien bitcoinien määrä on ennalta selvillä sekä voit siirtää bitcoinia paikasta toiseen merkittävästi kultaa helpommin.


Venäläinen sanonta on “luota, mutta varmista” ja tätä bitcoin elää todeksi varmistamalla koko lohkoketjun noin kymmenen minuutin välein.


>> Bitcoin on kupla.


Bitcoinin arvo määräytyy vapailla markkinoilla ympäri vuorokauden ja viikon jokaisena päivänä. Bitcoinin hinta määrittyy jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan lakia noudattaen. Hinta nousee, kun kysynnän määrä ylittää tarjonnan sekä laskee tarjonnan ylittäessä kysynnän.


Usean tekijän summana bitcoinin hinta ajoittain “ylikuumenee” eli kysynnän määrä ylittää merkittävästi tarjonnan, jolloin hinta voi lähteä pystysuoraan nousuun, kunnes lopulta tarjonnan määrä nousee vastaamaan ja lopulta ylittämään kysynnän määrää, jolloin hinta kääntyy laskuun. Tätä kutsutaan volalititeetiksi.


Resurssina bitcoin on kuplan vastakohta, vaikkakin aivan kuten mikä tahansa resurssi, niin markkinat saattavat sitä arvottaa hetkellisesti liian korkealle syystä tai toisesta. Katso suurempaa kuvaa, katso trendiä ja ymmärrät, että bitcoin on kuplan vastakohta.



>>On aivan liian myöhäistä ostaa bitcoinia. Bitcoin on liian kallis. Juna meni jo.


Bitcoinin markkina-arvo on noin 355 miljardia dollaria (3.12.2020). Bitcoinin markkina-arvo on suhteellisen matala verrattuna muihin omaisuusluokkiin, kuten kultaan siihen.



(Kuva 3. Bitcoinin markkina-arvo)


>> Bitcoin ei voi onnistua, koska se käyttää liikaa energiaa.


Bitcoin on huomattavasti energiatehokkaampaa kuin vaikkapa fyysisesti kullan siirtäminen ja kaivaminen jne. Bitcoin on energiatehokkain järjestelmä mitä on. Vertaa bitcoinia vaikkapa pankin toimintojen kaikkeen energian tarpeeseen?


Bitcoin verkon energiavaatimukset puolestaan tekevät siitä parhaiten suojatun verkon maailmassa.


>> Bitcoin ei skaalaudu vastaamaan globaalin valuutan päivittäisiä transaktiotarpeita. Vertaa esim. Visan kykyyn käsitellä transaktioita!


Bitcoinia voi käyttää maksuvälineenä, mutta siinä sen teknologia on vielä kehitysvaiheessa ja tämäkin ongelma tulee ratkaistuksi tulevaisuudessa (esim. niin kutsuttu Lightning Network).


Tärkeämpää kuin kyky käyttää bitcoinia maksuvälineenä on sen luonne arvonsäilyttäjänä ja digitaalisena varallisuusluokkana. Ajattele bitcoinia siis digitaalisena kultana, pikemminkin kuin käteisen korvaajana. Digitaalisena kultana, jota voit siirtää nopeasti ja vaivattomasti milloin tahansa ja minne tahansa. Nimenomaan suurten, yli miljoonan euron kokoisten rahasummien siirtämiseen bitcoin on nopein ja edulilsin tapa pienillä alle 10€ kuluilla.


>> Bitcoin on kryptovaluuttana menneen talven lumia. Uudet kryptovaluutat ovat parempia.


Bitcoin on ainutlaatuinen omaisuusluokka ja ilmiö. Se on enemmän kuin pelkkä koodi, jonka kuka tahansa voi kopioida. Sijoittajia, kehittäjiä ja yhteisöä esimerkiksi ei pysty kopioimaan kuten koodia - ja ne kaikki liittyvät bitcoiniin. Edellä mainituista syistä bitcoinilla on potentiaalia kasvaa ja kehittyä tietynlaiseksi de facto varallisuusluokaksi.


>> Valtiot tulevat kieltämään bitcoinin, mikäli siitä tulee merkittävä.


Bitcoinin kieltäminen on samankaltainen pyrkimys kuin internetin kieltäminen. Demokraattisissa tasavalloissa kuten Suomessa sen kieltäminen on miltein mahdotonta. Tietyissä maissa tämä voi onnistua, kuten Kiinakin on onnistunut vaikkapa internetin sensuroinnissa. Bitcoinin kaupankäynnin kiina on kieltänyt, mutta kaupankäynnin valvominen on vaikeaa. Samalla tavalla kuin internetiin on monia teitä, niin käyttäjillä on silti mahdollista päästä bitcoiniin käsiksi, vaikka valtiot yrittäisivät kieltää bitcoinin.


Kieltolaki vaikuttaa olevan epätodennäköinen kahdesta syystä. Ensimmäisenä syynä ns.peliteoria. Mikäli esimerkiksi yhdysvallat päättäisi kieltää bitcoinin laittomina, niin varakas henkilö muuttaa Kanadaan, Sveitsiin tai muuhun maahan, jonka lainsäädäntö olisi myötämielisempi bitcoinille. Toiseksi johtavat lainsäätäjät vaikuttavat ainakin juuri nyt olevan pro-bitcoin.


>> Valtiot ja yritykset, kuten Facebook julkaisevat omat kryptovaluutat, jotka tekevät bitcoinista turhan.


Bitcoin on avointa lähdekoodia ja kuka tahansa voi sen kopioida. Näin onkin tehty jo satoja kertoja. Bitcoin on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä lähdekoodi: se on ilmiö, joka voi syntyä vain kerran. Bitcoinilla on mysteerinen syntytarina vailla vertaa.


Hallitukset tekevät omia viritelmiään, joita he mahdollisesti kutsuvat kryptovaluutoiksi. Yksikään näistä yrityksien tai valtioiden ratkaisuista ei kuitenkaan pysty luonteensa ja agendansa takia korvaamaan bitcoinia avoimena sekä riippumattomana kansan digitaalisena varallisuusluokkana.



>> Bitcoinista ei ole kunnolliseksi valuutaksi, sillä sen arvo vaihtelee liian paljon.


Bitcoinin arvo heilahtelee paljon, koska bitcoinin markkinan koko on ollut pieni suhteessa koko globaaliin potentiaaliin katso kuva 3. Edellisen kymmenen vuoden aikana arvo on kehittynyt heilahteluista huolimatta merkittävästi ylöspäin.


>> Onko kvanttitietokoneet uhka bitcoinille?

Ei ole, koska on olemassa kvantti laskutoimituksia vastustavia algoritmeja.


Mitä sinä voit tehdä?


Pahan Päivän Profeetat tiedämme, että bitcoin edustaa tärkeitä arvoja kuten sananvapautta, avoimuutta, demokratiaa. Sen vuoksi näemme siinä merkittävän mahdollisuuden myönteisempään muutokseen esimerkiksi globaalina arvon säilyttäjänä ja tasavertaisempana valuuttana. Näin uskoo myös mm. kasvava määrä miljardöörejä, jotka ovat alkaneet vuonna 2020 ostamaan suuria määriä bitcoinia. Nyt sinä voit toimia esimerkiksi seuraavalla kolmella askeleella. Ymmärrä bitcoinia entistä paremmin ja lue Internet of money -kirja. Kirjailija Andreas Antonopoulus selittää arjen esimerkein sekä helposti ymmärrettävällä kielellä sen, mistä bitcoinista on kyse. Kysy Pahan Päivän Profeetoilta. Pahan Päivän Profeetat ovat jo vuosien ajan perehtyneet bitcoinin toimintaan ja sen mukana tuomiin mahdollisuuksiin ja keskustelemme mielellämme mahdollisista kysymyksistä. Kun koet olevasi valmis osta bitcoinia testiksi vaikka 10 eurolla Coinmotionista. Pahan Päivän Profeettojen linkillä saat -50% alennuksen ensimmäisten kuukausien ostokuluistasi.


Iloa ja energiaa!


Pahan Päivän Profeetat


Lue myös:

Comments


bottom of page