top of page

100 000 $ bitcoin 2021 – miten niukkuus vaikuttaa bitcoinin hintaan?

Päivitetty: 13. tammik. 2021


Bitcoinin arvo nousi uuteen ennätyslukemaan maanantaina 30.11.2020. Edellinen ennätyslukema oli joulukuulta 2017, jolloin yhden bitcoinin arvo oli 19800$. Ymmärrä ja omista bitcoinia toimme ison rahan sijoittajien draivaavan hintakehitystä, mutta miksi he ovat bitcoinista kiinnostuneita?


Tilannekuva:

“Ajatusleikkinä, ajattele, että olisi olemassa jalometalli, joka on yhtä niukka kuin kulta. Ja sillä yksi erityinen, maaginen ominaisuus: sitä voisi siirtää kommunikaatiokanavien ylitse.” - Satoshi Nakamoto

Ihmiset ovat vuosituhansia luottaneet kultaan arvon säilyttäjänä. Kullan haaste on ollut sen fyysinen koko ja sen takia sen kuljettaminen turvallisesti. Tästä syystä ollaan päädytty maksuvälineenä käyttämään paperirahaa. Paperiraha kuitenkin irrotettiin vuonna 1971 kultakannasta ja sen jälkeen paperirahasta ei ole ollut puutetta.


Kullan arvon on määrittänyt pitkälti tiedetty ja rajallinen määrä varastoa sekä pieni ja ennustettava määrä uutta markkinoille tulevaa kultaa joka vuosi. Mikäli kullan määrää tulisi markkinoille enemmän kuin on ennustettu (n. 1,5 % per vuosi), niin se olisi markkinoille shokki.

“Kullan varaston ja uuden markkinoille tulevan kullan määrän suhde (=stock to flow ratio) tekee siitä hyödykkeen alhaisimmalla hintajoustolla.” - Saifedean Ammous, The Bitcoin Standard

Helpoin vertauskuva on ajatella bitcoinia digitaalisena kultana (vaikka se on myös paljon muuta). Bitcoin on kultaakin niukempi resurssi, niitä ikinä olemassa ainoastaan 21 miljoonaa kappaletta. Ja aivan kuten kultaakin on yritetty luoda ja väärentää tyhjästä sen historian aikana, niin bitcoiniakin on tuloksetta yritetty väärentää ja luoda tyhjästä sen 11 vuotisen historian aikana. Bitcoinin ytimet eli avoin lähdekoodi ja toimintamalli ovat äärimmäiset toimiviksi todettuja testattuja 11 vuoden aikana.


Bitcoinin toimintamallin ytimessä on mekanismi, jota kutsutaan puoliintumiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että neljän vuoden välein uusien bitcoinien määrä puolittuu. Viimeisin puoliintuminen tapahtui toukokuussa 2020 ja seuraava siis vuonna 2024. Käytännössä tämä näkyy siten, että kun vielä vuonna 2019 uusia bitcoineja syntyi 12,5 kappaletta 10 minuutin välein, niin puoliintumisen jälkeen uusia bitcoineja syntyy 6.125 kappaletta 10 minuutissa.
(Kuva 1. Stock to Flow -malli. Plan B. Twitter: @100trillionUSD)


Nimimerkki PlanB on luonut yllä olevan mallin bitcoinin arvon kehityksestä huomioiden puoliintumismekanismin. Mallia seuraten bitcoinin arvo ylittää 100 000 dollarin arvon vuonna 2021.Vaikka malli on toiminut hienosti tähän mennessä (kuten yllä olevasta kuvasta on pääteltävissä), niin kukaan ei voi luvata tulevia tuottoja varmaksi. Kuitenkin mallin historiallisen toimivuuden huomioiden nyt on erinomainen hetki tutustua bitcoiniin.


Mitä sinä voit tehdä?


Bitcoin on avoin ja läpinäkyvä. Bitcoin elää arvojaan todeksi ja mikäli tämän kaltaiset arvot ja asiat ovat myös sinulle tärkeitä, niin kannattaa alkaa ottaa selvää bitcoinista laajemminkin.


Pahan Päivän Profeetat tiedämme, että bitcoin edustaa tärkeitä arvoja kuten sananvapautta, avoimuutta, demokratiaa. Sen vuoksi näemme siinä merkittävän mahdollisuuden myönteisempään muutokseen esimerkiksi globaalina arvon säilyttäjänä ja tasavertaisempana valuuttana. Näin uskoo myös mm. kasvava määrä miljardöörejä, jotka ovat alkaneet vuonna 2020 ostamaan suuria määriä bitcoinia. Nyt sinä voit toimia esimerkiksi seuraavalla kolmella askeleella.


  1. Ymmärrä bitcoinia entistä paremmin ja lue Internet of money -kirja. Kirjailija Andreas Antonopoulus selittää arjen esimerkein sekä helposti ymmärrettävällä kielellä sen, mistä bitcoinista on kyse.

  2. Kysy Pahan Päivän Profeetoilta. Pahan Päivän Profeetat ovat jo vuosien ajan perehtyneet bitcoinin toimintaan ja sen mukana tuomiin mahdollisuuksiin ja keskustelemme mielellämme mahdollisista kysymyksistä.

  3. Kun koet olevasi valmis osta bitcoinia testiksi vaikka 10 eurolla Coinmotionista. Pahan Päivän Profeettojen linkillä saat -50% alennuksen ensimmäisten kuukausien ostokuluistasi.


Pitkää elämää & vaurautta,


Pahan Päivän ProfeetatLähteitä:

Comments


bottom of page