top of page

Tuotot syntyvät ajassa

Päivitetty: 13. tammik. 2021

Mistä tiedät milloin on paras aika sijoittaa? Jos sinä, et tiedä, niin kuka sen tietäisi? Aina voit koittaa arvata. On kuitenkin parempiakin tapoja. Tässä artikkelissa kerromme sinulle sen, milloin on paras aika sijoittaa.

Milloin on hyvä hetki sijoittaa?


Kiinalaista sananlaskua mukaillen paras hetki sijoittaa meni jo. Toiseksi paras hetki on nyt.


Nyt saatatkin miettiä, että onko tänään tosiaan oikeasti paras hetki sijoittaa.


Mikäli pessimistiltä kysyy, niin markkinoilla on aina huono ajankohta sijoittaa. Romahdus on kulman takana ja riskejä ponnahtelee esille kaikkialta.


Mikäli optimistilta kysyy, niin on aina hyvä ajankohta sijoittaa. Tilaisuuksia näkyy siellä sun täällä sekä ikuinen nousuralli tuntuu olevan edessä.


Totuus on, että kukaan ei tiedä markkinoiden seuraavista liikkeistä. Mikäli päätät sijoittaa tänään voi olla, että sijoituksesi on huomenna puolittunut tai tuplaantunut tai pysynyt samana.


Sinulle, joka haluat ajatella sijoittaessasi huomista pidemmälle, voimme suositella ajallista hajauttamista. Ajallisella hajauttamisella vältät kolme yleisintä sijoittamiseen liittyvää virhettä.

 1. Sijoittamisen yleisin virhe on jättää sijoittamatta. Kiinnostut sijoittamisesta, mutta jätät sen tekemättä, koska odotat hintojen laskevan.Tyypillisesti käy niin, että hintojen noustessa sijoituksen koetaan olevan myöhäistä sekä hintojen laskiessa ei uskalleta lähteä enää mukaan. Sijoitus jää tekemättä.

 2. Sijoittamisen toiseksi yleisin virhe on sijoittaa, kun se on suosittua. Innostut sijoittamaan, koska ystävät, työkaverit, media ja sukulaiset kannustavat sinua siihen. Hinnatkin nousevat jatkuvasti ja et halua jäädä nousuralleista ulkopuolelle. Ostat itsesi sisään markkinoilla euforian vallitessa ja kurssien ollessa huipussaan.

 3. Sijoittamisen kolmanneksi yleisin virhe on jättää laskusuhdanteet hyödyntämättä. Olet pohtinut sijoittamista ja kenties sijoittanutkin hieman. Sitten kurssit lähtevät kovaan laskuun. Ihmiset ympärilläsi alkavat puhumaan maailman lopusta ja panikoimaan. Kaikki myyvät. Sinäkin harkitset myymistä. Lopulta kurssit kuitenkin löytävät pohjalukemansa ja lähtevät vauhdikkaasti uuteen nousuun. Sinua kaduttaa, ettet ostanut, kun sijoituskohteet olivat edullisempia.


Teet varmemmin tuottoja sekä säästät aikaa ja energiaa ajallisen hajauttamisen avulla.

 • Ajallisen hajauttamisen käytännöllä tarkoitetaan, että sijoitussumma jaetaan useisiin pienempiin, ja säännöllisesti toistuviin sijoituksiin.

 • Ajallisen hajauttamisen tavoitteena on vähentää kurssivaihteluiden merkitystä ja keskittyä poimimaan voitot pidemmällä aikavälillä.

 • Ajallisen hajauttamisen avulla pyritään välttämään tekemästä yksittäisiä, merkittäviä huonosti ajoitettuja ostoja.

 • Ajallisesti hajauttamalla olet jatkuvasti markkinoilla mukana. Ostat enemmän, kun hinnat ovat edullisempia sekä nautit keskimäärin suurempia voittoja kuin könttäsummia sijoittavana.

Sijoitussummien ajallinen hajauttaminen on strategia, jota jokaisen pitkäjänteisen sijoittajan tulisi vakavasti harkita. Koska, mikään strategia ei ole itsessään täydellinen, niin käymme vielä läpi ajallisen hajauttamisen plussat sekä miinukset könttäsummilla sijoittamiseen verrattuna.


Plussat:

 1. Vältät ostamasta pelkästään huipulta

 2. Ei vaadi sinulta isoa alkupääomaa

 3. Antaa sinulle aikaa ymmärtää sijoituskohdettasi paremmin

 4. Hyödyt merkittävästi väliaikaisista kurssilaskuista

 5. Stressittömämpi vaihtoehto ajoittamiselle

Miinukset:

 1. Vältät ostamasta pelkästään pohjalta

 2. Vaatii aikaa päästä kiinni sijoitukseen halutulla summalla ja saatat missata osan nousumarkkinoista

Erityisen arvoa luovaa ajallisen hajauttamisen toteuttaminen on markkinoilla, joissa kohteen arvon vaihtelu eli volatiliteetti on kovaa.


Esimerkkinä bitcoinin ostaminen könttäsummalla sekä ajallista hajauttamista noudattamalla:

 1. Sijoittaminen bitcoiniin könttäsummalla: 1. tammikuuta 2018 päätät ostaa 5000 dollarin arvosta bitcoinia. Bitcoinin hinta oli tuolloin 13800 dollaria, mikä tarkoittaa, että omistat nyt 0,362 bitcoinia.

 2. Sijoittaminen bitcoiniin ajallisen hajauttamisen avulla: 1. tammikuuta 2018 päätät ostaa 5000 dollarin arvosta bitcoinia. Sen sijaan, että sijoitat koko summan kerralla, päätät ostaa 500 dollarilla kuukaudessa, 10 kuukauden ajan. 10 kuukautta myöhemmin omistat 0,61 bitcoinia. Melkein kaksi kertaa niin paljon kuin ensimmäisessä esimerkissä, vaikka sijoitit saman määrän dollareita.


Mitä sinä voit tehdä:

 1. Valitse sijoituskohde. Laadi viikko- tai kuukausitason säästösuunnitelma sijoituskohteeseesi, Laita ensimmäinen erä kohteeseen tänään.

 2. Aseta viikko- tai kuukausitason automaattinen toisto päälle, jotta tulevat sijoitukset lähtevät kohteeseen mahdollisimman vähällä vaivalla.

 3. Älä lopeta suunnitelmaa, ellei sinun ole aivan pakko tai mikäli mielipiteesi sijoituskohteen tulevaisuuden mahdollisuuksista muuttuu merkittävästi.

Kun automaattinen sijoitussuunnitelma toimii halutun mukaisesti, niin voit keskittyä etsimään uusia epäsymmetrisen riski/tuotto-odotuksen sisältäviä sijoituskohteita. Tai sitten voit keskittyä mihin tahansa muuhun asiaan, joka tekee sinut onnelliseksi. Muistathan nauttia elämästä!


Iloa ja energiaa matkallesi vaurauteen.


Pahan Päivän Profeetat


Comments


bottom of page