top of page

Ota viisaampia riskejä ja vaurastu

Päivitetty: 13. tammik. 2021

Ei se pelaa joka pelkää. Rohkea rokan syö. Jos ei koita, niin ei voita.

Suomalaiset ovat riskinottajakansaa. Sijoittamisessa tärkeimpiä taitoja on ottaa viisaita riskejä. Jos et ole vielä kuullut epäsymmetrisestä riskistä, niin sinun täytyy lukea tämä artikkeli.Haluatko sinä miljonääriksi?


Yhä useammalla nuorella on haaveena vaurastua. Vaurastua niin, että voisi kutsua itseään vaikkapa miljonääriksi. Vaurastumiseen sinun on tehtävä erilaisia valintoja, kuin mitä Suomen kansa on pitänyt viimeisimmät vuosikymmenet parhaana vaihtoehtona.


Lienee selvää, että ilman riskiä tappiosta ei ole odotettavissa voittoa. Teet elämäsi aikana suuren määrän päätöksiä, jotka sisältävät taloudellisia riski/tuotto-suhteita. Esimerkiksi lototessasi riski on, että et voita ja häviät 100% sijoitetusta summasta. Tuottopuolella on kaikki voitot aina minimistä päävoittoon asti. Voittojen todennäköisyys lottopelistä on laskettavissa niin, että sijoituksellesi palautusprosentti on 39%. Jokainen sijoitettu euro tuottaa siis keskimäärin tappiota 61 senttiä. Ei kovin tuottoisaa rahan sijoittamista.


Tiedätkö sinä, kuinka monta vuotta keskimäärin saat lotota 10 rivillä viikossa, jotta päävoitto osuisi kohdallesi? Vastauksen tähän löydät artikkelin lopusta.


Mestarisijoittaja hyödyntää epäsymmetristä riskiä


Sijoittajana haluat tietysti löytää ja hyödyntää riski/tuotto-suhteita, joissa odotettavissa oleva tuotto on korkeampi kuin riski tappiosta.

Esimerkiksi Helsingin pörssin osakkeiden viimeisen 20 vuoden keskimääräinen vuosituotto on ollut 6%. Tällöin sijoitettu 100€ on vuoden päästä 106€. Tuoton ja riskin suhde on ollut symmetrinen. Keskimäärin osakkeet ovat tuottaneet tai hävinneet muutaman prosenttiyksikön vuodessa.


Mestarisijoittajat löytävät markkinoilta epäsymmetrisiä riski/tuotto-suhteita. Tilanteita, joissa odotettu tuotto on merkittävästi suurempi kuin mahdollinen tappio riskin toteutuessa.

Esimerkiksi mestarisijoittaja Warren Buffett osti aikoinaan Washington Postin osakkeita hetkellä, jolloin yhtiön markkina-arvo pörssissä oli 100 miljoonaa dollaria. Warren oli laskenut yhtiön omistuksien arvon olevan kuitenkin noin 400 miljoona dollaria. Washington Postin osakkeen arvon tulisi siis nelinkertaistua pörssissä ennen kuin se olisi lähempänä oikeaa arvoa. Näin myös kävi ja Warren yli nelinkertaisti sijoitetun summansa.


Miljardööri ja mestarisijoittaja Paul Tudor Jones sijoittaa ainoastaan tilaisuuksiin, joissa hän näkee 5:1 tai paremman tuotto-odotuksen riskille. Hän siis odottaa sijoituksensa tuottavan vähintään 5-kertaisesti takaisin, jolloin jokainen sijoitettu euro tuottaa 5 euroa tai enemmän halutulla aikavälillä. Paul Tudor Jonesin viimeisin sijoituskohde keväällä 2020 oli Bitcoin.


Mikä on sinun matkasi vaurastumiseen?


Vaurastumisesi tapahtuu, kun otat järjestelmällisesti positiivisen tuotto-odotuksen sisältäviä riskejä kassasi kestämisen ehdoilla. Mielestäsi varmat sijoitukset voivat menettää arvonsa. Sijoittaja sinun vastuullasi on ottaa vain riskejä, jotka toteutuessaan eivät tuhoa kassaasi.


Todennäköisyydet toimivat vaurastumisesi puolesta, kun toimintasi ei ole uhkapelaamista.


Toimintasi ei ole uhkapelaamista kun:

1) Tuotto-odotus sijoituksellesi on myönteinen otettuun riskiin nähden

2) Kassasi kestää myös riskin toteutumisen


Maailma on vuonna 2020 kovan muutoksen vallassa. Nyt jos koskaan on erinomainen tilaisuus tajuta vääjäämättömyyden logiikka ennen muita.


Esimerkiksi uudet teknologiat, kuten lisätty todellisuus, kulkuneuvojen automatisointi sekä Internetin raha voivat kasvattaa merkittävästi merkitystään yhteiskunnassa tulevien vuosien aikana. Nyt on sinun aika pohtia, mitkä ovat sinun mielestäsi tulevaisuudessa tärkeitä ja hyviä innovaatioita tai yrityksiä. Äänestä rahoillasi ja valitsemalla viisaasti voit jopa vaurastua.


Ps. Lottoamalla 10 riviä viikossa, saat keskimäärin joka 35 759 vuosi päävoiton. Onnea matkaan!


Viisaammilla valinnoilla vaurastut varmasti.


Pahan Päivän Profeetat


Kommentare


bottom of page