top of page

Opas: Näin ostat, siirrät ja säilöt Bitcoinia

Päivitetty: 16. maalisk. 2021


Bitcoineja hankkiessasi sinun tarvitsee ymmärtää kolme tärkeintä toimenpidettä; ostaminen, siirtäminen sekä säilyttäminen.


1. Bitcoinin ostaminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: turvallisuus, helppous, nopeus, kustannukset sekä kirjanpito.


Bitcoinia voi ostaa kellon ympäri viikon jokaisena päivänä sadoista eri vaihdantapalveluista ympäri maailman. Bitcoin on maksuväline, jonka johdosta nämä palveluntarjoajat joutuvat usein lakeja noudattaakseen tunnistamaan asiakkaansa. Se kenelle haluat lähettää sekä henkilötodistuksesi, että rahasi jotka myöhemmin vaihdat Bitcoineiksi on turvallisuuskysymys.


Pahan Päivän Profeetat ovat käyttäneet useita vuosia luotettavasti toiminutta suomalaista vaihdantapalvelua: Coinmotionia. Vuonna 2012 Jyväskylässä Henry Braden perustama palvelu on Finanssivalvonnan hyväksymä toimija, jolla on ammattimainen johto sekä monipuoliset palvelut.


Coinmotionin kautta rekisteröityminen sekä rahan siirto pankkitililtä palveluun tapahtuu nopeimmillaan minuuteissa. Tämän jälkeen pääset ostamaan bitcoineja. Coinmotion veloittaa ostoista 2 % kaupankäyntikulun, jonka saat puolitettua ensimmäisen kuukauden ajaksi käyttämällä yllä olevaa Pahan Päivän Profeettojen linkkiä.

Kun olet ostanut bitcoineja on kaukaa viisasta kirjata ylös kaupankäynnin tiedot; ajankohta, euromääräinen summa sekä bitcoinin kurssi. Kyseiset tiedot löydät myös Coinmotionin kaupankäyntihistoriastasi. Tämä toimenpide helpottaa sinua mahdollisissa verotukseen liittyvissä selvityksissä.


Mikäli päädyt myöhemmin myymään ostamasi bitcoinit, niin kurssinoususta kertyneet voitot ovat Suomessa veronalaisia sekä kurssilaskusta syntyneet tappiot verotuksessa vähennettäviä. Suomessa pääomatuloveroprosentti on alle 30 000 € tuloista 30 % ja sen jälkeen 34 %. Voittoihin ja tappioihin liittyvät tiedot on itse ilmoitettava verottajalle.


2. Bitcoinin siirtäminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: osoite, siirtokulut.


Bitcoinien siirtäminen tapahtuu lähes samalla tavalla kuin tyypillinen pankkisiirto. Siirtoa varten sinulla tulee olla tiedossa osoite, johon bitcoinit haluat siirtää. Osoite voi näyttää esim. tältä: 1H89xJaQGsvd3fGMC8zJJUbDGeiCVWFPC. Siirrot ovat peruuttamattomia, joten väärään osoitteeseen tehty siirto on lähes aina menetettyä omaisuutta.


Bitcoin-verkossa siirrot tapahtuvat sitä nopeammin, mitä korkeamman siirtokulun siirrolle asetat. Keskimääräisellä kululla toteutettu bitcoinien siirto vahvistuu osoitteesta toiseen noin 10-60 minuutissa. Monet lompakot ja palveluntarjoajat, kuten Coinmotion asettavat siirroille sopivan siirtokulun automaattisesti. Voit myös tarkastaa tälle hetkelle sopivan siirtokulun myös osoitteesta: https://bitcoinfees.earn.com/.


3. Bitcoinin säilöminen

Huomioitavaa seuraavat asiat: turvallisuus, oma osaaminen.


Bitcoinien säilyttämisessä voit valita luottaa palveluntarjoajaan, jolta bitcoinit ostit tai voit valita luottaa itseesi. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät sekä huonot puolensa. Historiassa on useita merkittäviä palveluntarjoajia onnistunut kadottamaan tai varastamaan asiakkaiden varat. Oman Bitcoin-lompakon turvallinen ylläpito puolestaan vaatii hieman teknistä ymmärrystä. Omistamisen vapaus ja vastuu kulkevat rinnakkain.Vaihtoehtoja Bitcoinien säilyttämiseksi on neljä:


Kolmas osapuoli

Ostaessasi bitcoineja vaihdantapalvelusta, voit jättää bitcoinit palveluntarjoajan haltuun. Tällöin luotat siihen, että palvelun ylläpitäjät ovat rehellisiä sekä osaavat suojata bitcoineja rikollisilta tahoilta. Usein ne bitcoinit, jotka haluat käyttää lähiaikoina voi jättää hetkeksi kolmannen osapuolen haltuun. Sen sijaan ne bitcoinit, mitkä haluat säilyttää pitkäaikaisesti kannattaa siirtää omaan lompakkoon.

Ohjelmistolompakko

Ohjelmistolompakko on tietokoneella tai älypuhelimessa käytettävä sovellus. Kun tietokoneesi on kytketty internetiin, niin on myös ohjelmistolompakkosi. Tästä syystä ohjelmistolompakkoa kutsutaan kuumaksi lompakoksi. Kuuma lompakko on altis hakkereiden hyökkäyksille sekä ohjelmiston kaatumiselle. Ohjelmistolompakkoa suositellaan käytettävän vain pienten määrien säilyttämiseen.

Laitteistolompakko

Laitteistolompakko on turvallisin tapa säilyttää bitcoineja itse. Laitteistolompakkoa kutsutaan kylmäksi lompakoksi, sillä sitä säilytetään erillään internetistä ja näin ollen se on myös hakkereiden ulottumattomissa. Laitteistolompakko näyttää ja toimii hyvin pitkälti samalla tavalla kuin perinteinen USB-tikku. Laitteistolompakko sisältää oman PIN-koodin sekä se on kryptograafisesti turvattu hakkereilta.


Pahan Päivän Profeetat suosittelee bitcoinien säilyttämistä laitteistolompakossa. Turvallinen ja toimiva laitteistolompakko on Ledger.


Paperilompakko

Paperilompakko on niin ikään kylmä lompakko, sillä sitä säilytetään internetin ulkopuolella. Paperilompakko on kirjaimellisesti paperi, johon on kirjoitettu Bitcoin-osoitteesi sekä siihen pääsyn mahdollistava yksityinen avain. Paperilompakko on laitteistolompakkoa haavoittuvaisempi, se tuhoutuu helpommin sekä pelkkä paperilompakon sisällön näkeminen mahdollistaa pääsyn bitcoineihin.


Huolehdi aina myös varmuuskopioinnista

Kaikkien lompakkojen mukana tulee mahdollisuus kirjata ylös varmuuskopio, jota käyttämällä varoihin pääsee käsiksi. Varmuuskopio on tyypillisesti 12 tai 24 sanan lista. Tämä varmuuskopio on säilytettävä katseilta piilossa ja vähintään yhtä turvallisessa paikassa kuin lompakko itsessään.


Paras hetki ostaa bitcoineja oli 10 vuotta sitten. Toiseksi paras hetki on tänään. Aloita nyt.


Pahan Päivän Profeetat ovat käytettävissäsi, mikäli sinulle herää uusia kysymyksiä tai toiveita oppaan pohjalta. Lähetä meille viestiä somessa tai meilitse.


Iloa ja energiaa päivääsi!


Pahan Päivän Profeetat


Comments


bottom of page