top of page

Mitä euron ostovoimalle tapahtuu?

Päivitetty: 13. tammik. 2021

Tällä hetkellä euroissa olevien säästöjesi ostovoima hupenee hitaasti. Tulevaisuudessa se voi myös tapahtua nopeasti. Toimi tänään viisaammin ja estä säästöjesi arvon sulaminen.


Tilannekuva:


Mikä on yhden euron arvo? Arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan. Vuonna 2020 uutta rahaa on tuotu enemmän markkinoille kuin koskaan aiemmin. Euroopassa on printattu yli biljoona uutta euroa tänä vuonna.

Kaavio 1. EU-alueen rahamäärä.

Yllä oleva EKP:n kaavio 1. näyttää, millä vauhdilla uusia euroja synnytetään.


Tämä tarkoittaa sitä, että olemassa olevan rahan arvo laskee. Saat ostettua tänään vähemmän säästöilläsi kuin mitä olet sillä saanut aiemmin.


Suomen kansalaisten käytössä oleva euro-valuutta on arvoltaan perusteeton ns. Fiat-valuutta. Näin ei aina ole ollut, vaan virallinen raha on aiemmin taattu kullalla sekä muilla arvometalleilla tuhansien vuosien ajan aina vuoteen 1971 asti. Fiat-valuutta on hyödyllinen kansallisvaltion näkökulmasta etenkin silloin, kun valtio haluaa muokata raha- ja talouspolitiikkaansa. Fiat-valuutta siis joustaa päättäjien mielihalujen mukaan.


Euroopan keskuspankin päätavoitteena on noin 2% inflaation saavuttaminen. Inflaatio eli asioiden ja palveluiden arvon kasvu tarkoittaa samalla euron ostovoiman heikentymistä.


Rahan arvo heikkenee eli elämisen kustannus kallistuu.

Kaavio 2. Elinkustannusindeksi

Kaavio 2. puolestaan näyttää, miten elämisen kustannus kasvaa vuosi vuodelta.


Fiat-valuutta on säästäjälle kuin laskisi vettä ämpäriin, jossa on reikä. Ei kovin tehokasta.

Saat konkreettisia asioita ja palveluita säästöilläsi merkittävästi vähemmän kuin aiemmin.

Säästät ja säästät, mutta todellinen vaurautesi ei kasva samaa tahtia kuin pankkitilisi saldo.


Otetaan esimerkin kautta:

Saat vuonna 2010 perinnöksi 10 000€, jonka siirrät 0% tuottavalle pankin säästötilille. Vuonna 2020 tililläsi makaa edelleen 10 000€. Koska uutta valuuttaa on ahkerasti laskettu tällä välin liikkeelle ja inflaation myötä ostettavien asioiden ja palveluiden hinta on kasvanut on vuoden 2010 ostovoimasta, jäljellä vuonna 2020 enää noin 8 800€. Summa pankkitililläsi on siis pysynyt samalla, mutta saat sillä kaupasta vähemmän kuin vuonna 2010. Nyt voikin kysyä itseltään, että oliko fiksua makuuttaa fiat-valuuttaa tilillä?


”Fiat-valuutan arvo palaa aina sen luontaiseen arvoon eli nollaan.” – Voltaire

Mitä sinä voit tehdä nyt? Tartu heti toimeen.


Säästä siten, että säästöjesi arvo kestää euron ostovoiman hupenemisen.


Omaisuutta voi säilyttää esimerkiksi tuhansia vuosia arvostetussa kullassa tai nuoressa, uudessa omaisuusluokassa eli internetraha bitcoinissa.


Lisäksi on hajautuksen näkökulmasta on viisasta omistaa muita arvokkaita omaisuusluokkia, kuten yritysten osakkeita, kiinteistöjä, metsää, arvometalleja sekä velkakirjoja.


Paljonko saldo näyttäisi jos olisit säästänyt 100€ 22.10.2015:

  1. Pankkitilille

  2. Helsingin pörssin top 25 yrityksiin

  3. Kultaan

  4. Bitcoiniin?

Vastaukset:

  1. 100€

  2. 133€ + osingot

  3. 153€

  4. 4588€

Samalla ajanjaksolla hinnat ovat nousseet tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 3.3%.

Kaavio 3. Euron ostovoima.

Se, mihin säästät ja miten säästösi hajautat on sinun päätettävissä. Varmaa on vain se, että euroissa olevien ostovoima hupenee päivä päivältä. Tee hyviä päätöksiä!Comments


bottom of page