top of page

Mitä on bitcoin verrattuna euroon?



Jotta bitcoinia voi ymmärtää, täytyy ymmärtää kysyä oikeita kysymyksiä. Usein kysytään sitä, että milloin bitcoinilla voi maksaa kaupassa. Tämä on väärä kysymys, mikäli haluat ymmärtää mistä bitcoinissa todella on kyse ja miksi se on arvokas. Tässä artikkelissa verrataan bitcoinia euroon.


Euro on valuutta ja maksuväline. Bitcoin ei ole lähtökohtaisesti valuutta tai maksuväline. Bitcoinilla voi maksaa, mutta esimerkiksi nykyisen verotus säätelyn vuoksi ei ole viisasta käyttää sitä maksuvälineenä.


Bitcoin on disinflatorinen, inflaation määrä siinä vähenee kunnes se katoaa kokonaan.


Euro on pehmeä fiat-valuutta, jota voi luoda määrättömästi lisää ja näin alentaa sen arvoa. Bitcoin on kova valuutta, jota ikinä tulee olemaan 21 miljoonaa kappaletta. Siihen ei kukaan pysty vaikuttamaan.


Euro on keskitetysti Euroopan keskuspankin ja euroalueen pankkijärjestelmän hallussa. Bitcoinia ei hallitse kukaan, vaan se toimii hajautetusti samalla tavoin kuin internet alun perin.


Euroissa sinun rahasi ovat pankissa, bitcoinissa voit olla oma pankkisi.

Euroilla maksaaksesi tarvitset välikäsiä, kuten pankkia tai maksuliikenteenvälittäjää. Pankit ja muut toimijat tarjoavat tyypillisesti apuaan asiakkaille vain arkipäivinä. Bitcoin toimii 24 / 7.


Tarkkaa tietoa siitä ei ole kuinka paljon euroja on liikenteessä. Euro on siis suljettu järjestelmä. Eurojen arvo perustuu siihen luottamukseen mitä kansalaisilla EU:hun on. Bitcoin on täysin läpinäkyvä ja avoin järjestelmä: kuka tahansa voi nähdä paljonko bitcoineja on liikenteessä ja mistä lompakoista mihin niitä siirretään. Lisäksi bitcoinin lähdekoodi on täysin avointa ja kuka tahansa voi sen toiminnallisuuden tarkistaa.


Bitcoin on täydellisen niukka arvon- ja energian säilyttäjä - ajattele digitaalista kultaa. Eurot menettävät aktiivisesti arvoaan inflaation myötä. Kansallisvaltioiden fiat-valuutoilla on riskinä inflaation lisäksi menettää arvonsa erilaisten poliittisten päätösten seurauksena. Esimerkiksi Suomen markka devalvoitiin 12 %:lla lokakuussa 1991 ja laman aikana markka menetti 40 % arvostaan.


Yhteenveto:

  • Euroja kannattaa käyttää, bitcoineja säästää

  • Euroja luodaan kasvavissa määrin lisää, bitcoineja luodaan aina vain niukemmin

  • Eurojärjestelmää johdetaan keskitetysti, bitcoin on täysin hajautettu.

  • Eurojen käyttö nojaa pankki- ja maksuliikennejärjestelmiin, bitcoin on itsenäinen

  • Euro on suljettu ja paikallinen, bitcoin on globaali ja avoin


Miten sinä voit toimia?


Bitcoin on kohtuullisen helppo oppia käyttämään. Jotta sitä ymmärtää paremmin, kannattaa kokeilla omistaa sitä itse. Omistaa voi alkuun vaikka pienellä summalla, esimerkiksi 10:llä tai 100:lla eurolla.


Suomalainen toimija Coinmotion on hyvä paikka aloittaa ostaminen ja omistaminen. Pahan Päivän Profeettojen linkillä sinä saat -50 % alennuksen ensimmäisen kuukauden ostokuluistasi. Samalla tuet Pahan Päivän Profeettojen toimintaa. Kiitos sinulle!


Iloa ja energiaa!


Pahan Päivän Profeetat



bottom of page