top of page

Miksi bitcoin on enemmän kuin kultaa?

Päivitetty: 13. tammik. 2021

Bitcoin on paljon enemmän kuin kulta, mutta silti kulta on paras vertauskuva ymmärtää ja verrata bitcoinia tällä hetkellä.


Kulta on ollut ihmiskunnan historian suosituin ja menestynein varallisuusluokka. Kirjailija Saifedean Ammous kiteyttää kullan menestystarinan kahteen tekijään: 1. sitä on mahdotonta tuhota 2. sitä on mahdotonta luoda lisää muista materiaaleista.


Miten bitcoin vertautuu kultaan?


Bitcoinin aitous on helposti varmistettava ja itseasiassa se on koko teknologian idea. Bitcoinia on helppo muuttaa esimerkiksi euroihin tai muihin valuuttoihin. Sitä on helppo siirtää mihin tahansa päin maailmaa ja milloin tahansa.


Kullan kohdalla siirtäminen ja säilyttäminen on kallista, vaarallista sekä vaivalloista. Esimerkiksi vuonna 2017 Saksa siirsi 743 tonnia (arvo noin 31 miljardia $) kultaa Pariisista Frankfurtiin. Koko operaatio maksoi 9,3 miljoonaa $ sekä kesti viisi vuotta ja oli muutenkin älytön vaiva.


Fyysisen kullan jakaminen pienempiin ja tarkkoihin osiin on vaivalloista. Bitcoin on luonnollisesti jaettavissa 100 000 000 pienempään osaan.


Bitcoin on täydellisen niukka matemaattinen valuutta. Kultaa löytyy luonnosta ja todennäköisesti avaruudesta, joka tietenkin uhkaa kullan 5000 vuoden todennettua historiaa niukkuudesta.


Bitcoin on 11 vuotta vanha ja sen markkina-arvo tänään 26.12.2020 on 479 miljardia dollaria. Koko kullan markkina-arvo on arviolta 9 biljoonaa dollaria. Bitcoin on kultaan verrattuna noin 5,3 %.


Bitcoin on kullan lisäksi paljon muuta: se on ohjelmoitava ja täysin hajautettu valuutta. Se antaa sinulle mahdollisuuden olla oma pankkisi ja näin ollen sinä voit siirtää omaisuutesi milloin vain ja mihin tahansa päin maailmaa. Näiden ominaisuuksien takia bitcoin tukee totuutta, sananvapautta ja demokratiaa ennennäkemättömällä tavalla.


Miten sinä voit toimia nyt?

Bitcoin on kohtuullisen helppo oppia käyttämään. Jotta sitä ymmärtää paremmin, kannattaa bitcoinia ostaa itse ja kokeilla. Mukaan kannattaa lähteä pienellä summalla, esimerkiksi 10 tai 100:lla eurolla.


Suomalainen toimija Coinmotion on hyvä paikka aloittaa ostaminen ja omistaminen. Pahan Päivän Profeettojen linkillä saat -50% alennuksen ensimmäisten kuukausien ostokuluistasi.


Iloa ja energiaa!


Pahan Päivän Profeetat


Lue myös:


Comments


bottom of page