top of page

BITCOIN: Yleisimmät kysymykset, kommentit ja vastaukset

Päivitetty: 12. helmik. 2021

(Päivitetty 12.2.2021.)


0. Mikä Bitcoin on?


Bitcoin on konsensusverkko, joka mahdollistaa uuden täysin digitaalisen rahan sekä rahajärjestelmän. Se on ensimmäinen hajautettu rahajärjestelmä, jonka rahalla ei ole keskusviranomaista tai muuta virallista liikkeellelaskijaa. Käyttäjän näkökulmasta Bitcoin on internetin rahaa, jonka arvoa suojelee nerokkaasti kehitetty toimintamalli. Bitcoinia voidaan pitää myös merkittävimpänä olemassa olevana kolminkertaisen kirjanpidon järjestelmänä.


1. Miten vältän ostamasta Bitcoinia liian kalliilla?


"Bitcoin on liian kallis, odotan että sen hinta laskee" - Suosittu sanonta BTC:n 1$ arvosta asti.


Tyypillisimpiä huolia Bitcoinin omistajaksi ryhtymisen suhteen on, että onko omissa ostoissaan jo myöhässä ja onko Bitcoin jo liian kallista ostettavaksi.


Teknologian adoption näkökulmasta Bitcoinin käyttöönotto on vasta alussa. Buybitcoin.com laskelmien mukaan Bitcoinilla on noin 100 miljoonaa käyttäjää. Maailmassa on yli 7,7 miljardia ihmistä ja väkiluku kasvaa kaiken aikaa. Internetin käyttäjiä on 4.66 miljardia ja jokainen heistä voi halutessaan omistaa Bitcoinia. Olemme edelleen erittäin varhaisessa vaiheessa (katso kuva 1. ja siitä kohta "early adopter).



Bitcoinin arvoa pohtiessa on hyvä kiinnittää huomiota yksittäisen Bitcoinin hinnan sijasta koko Bitcoin-verkon markkinaa-arvoon. Yksi menestyneimmistä Wall Streetin rahastonhoitajista Paul Tudor Jones kiteyttää asian Yahoo Financen haastattelussa 3.12.2020. seuraavasti:


"0.5 biljoonaa on väärä markkina-arvo Bitcoinille maailmassa, jossa osakemarkkinat ovat noin 90 biljoonaa ja vain luoja tietää kuinka monta biljoonaa fiat-rahaa on.”

Omaisuusluokkien markkina-arvot 13.1.2021:

  • Bitcoinin markkina-arvo: n. 0,7 biljoonaa dollaria

  • Kullan markkina-arvo: n. 10.6 biljoonaa dollaria

  • Osakemarkkinoiden markkina-arvo n. 90 biljoonaa dollaria

  • Fiat-rahan markkina-arvo: n. 115-215 biljoonaa dollaria

Keskimäärin Bitcoinin markkina-arvo on euroissa mitattuna kasvanut 200% vuositahtia. Menneisyyden kasvuluvut ei ole tae tulevasta. Varmuudella Bitcoin tarjoaa omistajalle mahdollisuuden laajempaan omaisuusluokkien väliseen hajautukseen.


Profeetat listasi artikkeliin "Ymmärrä mistä bitcoinin nousu johtuu" vuonna 2020 mukaan tulleita suursijoittajia sekä rahamarkkinoiden vaikuttajia..


2. Onko Bitcoin kupla?

"Tyypillisesti villitykset eivät kestä 12:ta vuotta." - JP Morgan

Bitcoin on täysin avoin ja läpinäkyvä raha ja rahajärjestelmä, joka on kestänyt 12 vuotta kasvattaen merkittävästi arvoaan tässä ajassa. Arvon kasvu perustuu muun muassa verkostovaikutukseen sekä syntyvän tarjonnan puoliintumiseen. Uudet käyttäjät, kehittäjät sekä sijoittajat kasvattavat kysyntää Bitcoinille samaan aikaan, kun uusien Bitcoinin määrä niukkenee.


Samaa ei voi sanoa esimerkiksi eurosta, jolla on 21 elinvuoden jälkeen enää 70 % ostovoimasta jäljellä. Fiat-rahoilla arvon trendi on aina alaspäin. Raha, jonka varantoa voi kasvattaa rajattomasti pelkällä tahdolla menettää lopulta aina arvonsa.


Bitcoin vertautuu ennemmin toiseen toiseen kovaan rahaan, kultaan. Usein sanotaan, että Bitcoin ei ole kunnollinen arvon säilyttäjä, sillä sen arvo on epävakaa. Historiaa katsottaessa, myöskään kullan arvo ei ole ollut kovin vakaa.



(Kuva 2. Kullan hinnan vaihtelu edellisen 100 vuoden ajalta. Lähde: Macrotrends.net. Haettu 13.1.2021)


Bitcoinin arvo määräytyy vapailla markkinoilla ympäri vuorokauden ja viikon jokaisena päivänä kysynnän ja tarjonnan lakia noudattaen. Hinta nousee, kun kysynnän määrä ylittää tarjonnan sekä laskee tarjonnan ylittäessä kysynnän.


Usean tekijän summana bitcoinin hinta ajoittain “ylikuumenee” eli kysynnän määrä ylittää merkittävästi tarjonnan, jolloin hinta voi lähteä pystysuoraan nousuun, kunnes lopulta tarjonnan määrä nousee vastaamaan ja lopulta ylittämään kysynnän määrää, jolloin hinta kääntyy laskuun. Tätä voisi kutsua kuplaantumiseksi, mikä on uusille kehittyville omaisuusluokille sekä teknologioille tunnusomaista.


Resurssina Bitcoin on kuplan vastakohta, vaikkakin aivan kuten mikä tahansa resurssi, niin markkinat saattavat sitä arvottaa hetkellisesti liian korkealle syystä tai toisesta. Katso suurempaa kuvaa, katso trendiä ja ymmärrät, että Bitcoin on kuplan vastakohta.



3. Bitcoin käyttää niin paljon energiaa, että se on epäeettistä.


Bitcoin on aikaisempiin arvon säilyttämisen ratkaisuihin nähden ylivertainen. Se aiheuttaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäätöstöjä kuin kullan kaivaminen tai fiat-rahajärjestelmät.


Bitcoinin ylläpitoon käytetään paljon energiaa, mutta sillä saa valtavasti vastineeksi. Bitcoinin ylläpitoon käytettävä energia suojaa verkkoa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä, vahvistaa uudet transaktiot ja on näin omistajilleen arvokasta. Vuonna 2020 noin 39% Bitcoinin louhintaan käytettävästä energiasta oli lähtöisin uusiutuvista ja hiilidioksipäästöistä vapaista energian lähteistä. Bitcoin louhinta on liiketoimintaa, joka kannustaa siirtymään kestäviin sekä energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Bitcoin voi tuoda mukanaan useita merkittäviä positiivisia ekologia läpimurtoja.



4. Bitcoinia ei takaa kukaan. Voiko siihen luottaa?


Bitcoin on täydellisen avoimeen koodiin sekä matematiikkaan perustuva järjestelmä. Bitcoin ei ole riippuvainen politiikkojen ja pankkiirien päätöksistä tai minkään yksittäisen valtion menestyksestä. Bitcoin on riippumaton resurssi, kuten kulta tai hopea.


Bitcoinia usein kutsutaankin digitaaliseksi kullaksi. Bitcoin on kuitenkin hyödykkeenä ennustettavampi sekä käytännöllisempi kuin kulta. Tulevaisuudessa louhittavien bitcoinien määrä on ennalta selvillä sekä voit siirtää bitcoinia paikasta toiseen merkittävästi kultaa helpommin.


Venäläinen sanonta on “luota, mutta varmista” ja tätä Bitcoin elää todeksi varmistamalla koko lohkoketjun noin kymmenen minuutin välein.


Lue myös Profeettojen artikkeli: Miksi bitcoin on enemmän kuin kultaa?


5. Bitcoinia käyttävät vain rikolliset.


Rikolliset ovat myös usein ensimmäinen ryhmä, joka todennäköisesti ottaa uutta teknologiaa käyttöön. Rikolliset kuitenkin käyttävät Bitcoinia vuosi vuodelta vähemmän. Vuonna 2020 arviolta enää 0.34% Bitcoin-siirroista oli rikollisia.


Avoimen ja muuttumattoman historiansa takia Bitcoin soveltuu hyvin huonosti rikollisten hämäräperäisiin käyttötarkoituksiin. Bitcoin ei ole hämäriä rahansiirtoja ajatellen kovin hyvä teknologia, sen avoimuuden ja kolminkertaisen kirjanpidon vuoksi. Vaikka Bitcoin on pseudonyymi, eli ei ole julkista kuka, minkäkin lompakon omistaa, niin kaikkien siirrot kirjataan ylös ja näin ollen siirrot pystytään jälkikäteen jäljittämään. Eri valtioiden viranomaiset ovat menestyksekkäästi jäljittäneet ja pysäyttäneet rikollisia Bitcoin-verkon läpinäkyvyyttä hyödyntäen.


Rikolliset käyttävät edelleen pääosin käteistä sekä perinteisiä tilisiirtoja, joita hyödyntäen toteutetaan yli 99 % hämäristä rahasiirroista. Liikepankit maksavatkin vuosittain miljardien edestä sanktioita rikollisten avustamisesta.


6. Bitcoin ei skaalaudu vastaamaan globaalin valuutan päivittäisiä tarpeita. Vertaa esim. Visan kykyyn käsitellä transaktioita.


Bitcoinia voi käyttää maksuvälineenä, kun siirtojen ei tarvitse olla välittömästi varmennettuina. Tyypillisesti Bitcoin-siirron varmentamiseen menee 10-60 minuuttia. Bitcoin käsittelee 7 siirtoa sekunnissa siinä, missä monikansallinen luottoyhtiö Visa käsittelee tuhansia transaktiota sekunnissa.


Tärkeämpää kuin kyky käyttää Bitcoinia maksuvälineenä on sen luonne arvonsäilyttäjänä ja digitaalisena varallisuusluokkana. Ajattele Bitcoinia siis digitaalisena kultana, pikemminkin kuin käteisen korvaajana. Digitaalisena kultana, jota voit siirtää kohtuullisen nopeasti ja vaivattomasti milloin tahansa ja minne tahansa.


Elementissään Bitcoin on nimenomaan suurten, yli miljoonan euron kokoisten rahasummien siirtämiseen Bitcoin on nopea ja edullinen tapa pienillä jopa alle 1 € siirtokuluilla.


Bitcoinin odotetaan mahdollistavan arkipäiväiset siirrot teknologian kehittyessä. Ratkaisu maksutapahtumien mahdollistamiseksi on nimeltään "Salamaverkko".


7. Bitcoin on menneen talven lumia. Uudet kryptovaluutat ovat parempia.


Bitcoin on ainutlaatuinen omaisuusluokka ja ilmiö.


Muita kryptovaluuttoja on yli 8000 kappaletta ja monella niistä on käytössään edistyksellisempää teknologiaa, mutta yksikään niistä ei ole onnistunut kasvamaan merkittävämmäksi kuin Bitcoin.


Bitcoin on enemmän kuin pelkkä koodi, jonka kuka tahansa voi kopioida. Brändiä, yhteisöä sekä laajaa hajautusta ei pysty kopioimaan kuten koodia - ja ne kaikki ovat Bitcoinilla vahvuuksia mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan nähden. Edellä mainituista syistä Bitcoinilla on potentiaalia kasvaa ja kehittyä tietynlaiseksi de facto varallisuusluokaksi.



8. Valtiot tulevat kieltämään Bitcoinin, mikäli siitä tulee merkittävä.


Bitcoinin kieltäminen on samankaltainen pyrkimys kuin internetin kieltäminen.


Demokraattisissa tasavalloissa, kuten Suomessa sen kieltäminen on miltein mahdotonta. Tietyissä maissa tämä voisi ainakin osittain onnistua, kuten Kiinakin on näyttänyt esimerkkiä internetin sensuroinnissa.


Bitcoinia ei ole Kiinassakaan laitonta omistaa, mutta kaupankäynnin Kiina on kieltänyt. Sen valvominen on kuitenkin hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Samalla tavalla kuin internetiin on monia teitä, niin käyttäjillä on silti mahdollista päästä Bitcoiniin käsiksi, vaikka valtiot yrittäisivät kieltää Bitcoinin. Joissakin valtioissa Bitcoinin käyttö on jopa lisääntynyt sen jälkeen, kun valtionhallinto on kieltänyt sen.


Kieltolaki vaikuttaa olevan epätodennäköinen myös peliteoreettisestä syystä. Mikäli esimerkiksi Yhdysvallat päättäisi kieltää Bitcoinin laittomana, niin kansalainen voisi muuttaa Kanadaan, Sveitsiin tai muuhun maahan, jonka lainsäädäntö olisi myötämielisempi Bitcoinille. Kansallisvaltiot voisivat houkutella osaajia sekä omistajia maahansa myötämielisellä Bitcoin-politiikalla.


9. Valtiot ja yritykset, kuten Facebook julkaisevat omat kryptovaluutat, jotka tekevät Btcoinista turhan.


Bitcoin on ilmiönä ainutlaatuinen. Jokainen voi yrittää kopioida sitä, mutta ei tule siinä yksistään onnistumaan. Bitcoinin koodin ja toimintamallin voi kopioida, mutta ei sen hajautusta ja verkostoa eli esimerkiksi kehittäjiä, louhintaverkkoa ja sen tehoa, kauppapaikkoja, brändiä jne.


Keskuspankkien sekä yritysten omat kryptovaluutat vaikuttavat olevan tulossa. Niiden toimintamallit tulevat kuitenkin eroamaan Bitcoinista fundamentaalisella tasolla. Bitcoin on hajautettu sekä tasa-arvoinen kaikille käyttäjilleen. Keskitetysti johdettu järjestelmä sen sijaan ajaa aina omistajiensa etua.


Yksi esimerkki Bitcoinin voimasta on se, että Facebookin Libra-projektissa mukana olleet Visa, PayPal sekä Mastercard ovat hylänneet Libran ja hypänneet Bitcoin-ekosysteemiin mukaan.


10. Bitcoinista ei ole kunnolliseksi valuutaksi, sillä sen arvo vaihtelee liian paljon.


Bitcoinia kannattaa ajatella kullan kaltaisena varallisuusluokkana, pikemminkin kuin valuuttana. K.s. kohta 2.


Bitcoinin arvon heilahtelut tulevat tasaantumaan ajan myötä, mikäli sen arvo jatkaa kasvamistaan.


11. Kvanttitietokoneet ovat uhka Bitcoinille.


Bitcoin on ohjelmoitava raha ja rahajärjestelmä. Bitcoin on teknologiaa, jota kehitetään aktiivisesti. Näin ollen sitä voidaan päivittää vastaamaan muita uusimpia teknologisia innovaatioita.


Jo tällä hetkellä Bitcoin-verkon ympärillä on viimeisintä teknologiaa ja tämä trendi todennäköisesti tulee jatkumaan. On mahdollista, että Bitcoin-verkko hyödyntää kvanttitietokoneita tulevaisuudessa, mikäli sellaisia tulee ja näin ollen ne eivät ole ainoastaan uhka, vaan myös mahdollisuus.


Miten sinä voit toimia?


Tilaamalla viikkokirjeemme saat tietää kaiken tarpeellisen Bitcoinista myös jatkossa.


Lopulta Bitcoinia on kohtuullisen helppo oppia käyttämään. Jotta sitä ymmärtää paremmin, kannattaa kokeilla omistaa sitä itse. Omistaa voi alkuun vaikka pienellä summalla, esimerkiksi 10:llä tai 100:lla eurolla. Lue Opas: Näin ostat, siirrät ja säilöt bitcoinia.


Suomalainen toimija Coinmotion on luotettava paikka aloittaa ostaminen ja omistaminen. Pahan Päivän Profeettojen linkillä sinä saat -50 % alennuksen ensimmäisen kuukauden ostokuluistasi. Samalla tuet Pahan Päivän Profeettojen toimintaa. Kiitos sinulle!


Iloa ja energiaa päivääsi!

Pahan Päivän Profeetat






bottom of page