top of page

Bitcoin-kirje suurille ikäluokille


Tervehdys! Ja ensinnäkin onnittelut, että taistelusi kehon hajoamista vastaan on kestänyt jo yli 50 vuotta. Matkan varrella on tapahtunut jos jonkinmoista. Ja nyt olet törmännyt villitykseen nimeltä Bitcoin. Etkö ymmärrä, mistä on kyse? Anna kun autan.

Aloitetaan aikamatkalla. On mentävä kauas esihistoriaan, vuoteen 1971. Silloin kun sinä olit nuori. Silloin aika oli eri myös rahan näkökulmasta. Nimittäin valtaosa kansallisvaluuttojen arvosta oli sidottu dollariin ja dollari puolestaan kultaan. Rahaa ei voitu luoda tyhjästä.


Saatat myös muistaa tuolta ajalta Vietnamin sodan. USA:ssa vanha vihainen herra nimeltä Nixon harrastuksekseen tapatti tuntemattomia ihmisiä maailman toiselta puolella. Nixonin harrastus oli hänen harmikseen kallis. Kulta ja rahat meinasivat loppua kesken. Nixonin oli ryhdyttävä toimeen.

Mahti-ilmoituksella Nixon kertoi muille valtioille irroittavansa dollarin kultakannasta. Jatkossa dollaria voisi luoda poliittisella tahdolla lisää. Ja hänelle rakkaan harrastuksen jatkaminen voitaisiin rahoittaa. Toimella oli myös pienoinen vaikutus USA:n velkaantumiseen, kuten alla olevasta kuvasta huomaamme.

(Kuvassa 1 Yhdysvaltojen valtionvelka. Kuvan lähde: https://wtfhappenedin1971.com/).

Vuonna 1971 useimmista rahoista tuli fiat-valuuttoja. Pysyvästi arvoaan menettäviä vaihdannan välineitä, jotka ovat poliittisen tahdon alaisia. Kun valuuttaa luodaan lisää, niin aiemmat omistajat menettävät todellista ostovoimaansa. Dollarin ostovoima on -85% vuodesta 1971.

Vuonna 2008 maailman markkinoilla tapahtui kaksi merkittävää asiaa.

  1. Vastuuton sekä petoksellinen pankki- ja rahoitusmarkkinoiden liiketoiminta romahdutti markkinat. Markkinoiden dominomainen romahdus estettiin rahan painamisella, jonka maksoivat jälleen ostovoimassa säästäjät.

  2. Bitcoin-whitepaper julkaistiin (teoriapaperi, bitcoin.org/bitcoin.pdf). Bitcoinin ytimessä on luotto matematiikkaan ja avoimeen koodiin, ei politiikkoihin tai pankkiireihin, kuten fiat-rahajärjestelmissä.

Bitcoin on internetin raha- ja rahajärjestelmä. Sen kehittäjä, Satoshi Nakamoto onnistui ensimmäisenä ratkaisemaan aiemmat tekniset esteet, joita internetin rahalle ja rahajärjestelmälle oli olemassa.

Bitcoinin kuvaaminen ytimekkäästi on yhtä haastavaa kuin internetin. Bitcoin on digitaalista rahaa. Bitcoin on myös avoin, hajautettu, sensuroimaton, riippumaton, kansainvälinen rahajärjestelmä. Bitcoin on myös paljon muuta.

Bitcoin on ensimmäinen ihmisen luoma täydellisen niukka resurssi maailmassa.

Bitcoin on raha- ja rahoitusmarkkinoita uuteen suuntaan ohjaava teknologia.

Bitcoin poistaa tarpeen kolmansiin osapuoliin, jotka omistaisivat rahasi puolestasi.

Bitcoin antifragiili teknologia.

"Bitcoin on pankki kyberavaruudessa, jonka kestävä ja lahjomaton ohjelmisto tarjoaa globaalin, edullisen, yksinkertaisen sekä turvallisen säästötilin miljardeille ihmisille”. - Michael J. Saylor, MicroStrategyn toimitusjohtaja

Bitcoin ei yritä tulla kansallisvaltion valuutaksi. Se yrittää jotain paljon merkittävämpää. Se kannustaa ihmisiä siirtymään kokonaan keskitetysti johdetun järjestelmän ulkopuolelle. Bitcoin kutsuu ihmiskuntaa kohti avointa, hajautettua ja tasa-arvoista rahajärjestelmää.

Bitcoinin kysyntä on kasvutrendissä. Kuitenkin viime vuodet tahti on ollut erityisen kiihtyvä. Miksi? Ihmiset hakevat hajautusta sijoituksilleen sekä vaihtoehtoja fiat-rahalle. Alla oleva kuva antaa osviittaa miksi käteisestä halutaan eroon.

(Kuvassa 2. dollarin painokoneen jälki. Lähde: https://fred.stlouisfed.org/series/M1)


Bitcoin ei ole tänään täydellinen. Se on toiminnallisesti vasta 12-vuotias. Se ei ole absoluuttisen valmis. Muistatko internetin vuodelta 1990? Ei sillä voinut tehdä niitä asioita, mitä sillä tänä päivänä tehdään. Oliko internet turhanpäiväinen vai vasta kehittyvä teknologia?

Kehitykselle tulee antaa aikaa esim. maksutransaktioverkon laajamittaiseen toimintaan. Tämän hetken Bitcoin palvelee omistajaansa erinomaisesti arvon säilytyksen mekanismina. Bitcoin on ensimmäinen resurssi, jonka tarjonta ei kasva kysynnän kasvun myötä.

Bitcoin protokolla on luotettava - se toimii kuten sen pitää. Kokonaisvaranto on kiveen hakattu. Inflaatio puolittuu 4 vuoden välein. Siirtäminen onnistuu kellon ympäri minne tahansa päin maailmaa. Miljardit ihmiset voivat valita liittyä mukaan. Ketään ei pakoteta.


Bitcoin on tänä päivänä kullan kaltainen arvon säilyttäjä. Paitsi, että se on niukempi, jaettavampi, siirrettävämpi, varmistettavampi, hajautettu sekä ohjelmoitavissa. Bitcoinin markkina-arvo on noin 1/20 kullan arvosta.


Edellämainituista syistä bitcoinin arvo on noussut keskimäärin 200% vuodessa 10 vuoden ajan. Paljonko sinua harmittaisi hävitä esim. 5% sijoitussalkusta, jos tuotto voi olla on näin merkittävää? 2020 myös moni legendaarinen sijoittaja siirsi osuuden omistuksistaan bitcoiniin.

"0.5 biljoonan Bitcoin on väärinarvostettu mailmassa, jossa osakkeet arvostetaan 90 biljoonaan sekä vain luoja tietää kuinka monta biljoonaa fiat-valuuttoja on." - Paul Tudor Jones, Tudor Investment Corporationin perustaja, miljardööri rahastonhoitaja

"Mikäli jokainen S&P500 -yhtiö laittaa 10% käteisreservistään Bitcoiniin nousee Bitcoinin arvo yli 500K$." - Cathie Wood, ARK Investmentin perustaja

Bitcoin tarjoaa sijoittajalle sekä epäsymmetrisen riski/tuotto-olosuhteen että laajemman omaisuusluokkien välisen hajautuksen. Samaan aikaan bitcoin on paljon kuultu, mutta vähän ymmärretty ilmiö. Myös informaatio ja osaaminen on jakautunut epäsymmetrisesti.

Samaan aikaan kun nuoriso ymmärtää digitaalisen hyödykkeen voivan olla kultaakin arvokkaampaa, niin moni suurten ikäluokkien edustaja kipuilee konseptin kanssa. Tee sinä toisin ja ryhdy rohkeasti edelläkävijäksi.

Tilaamalla viikkokirjeemme saat tietää kaiken tarpeellisen Bitcoinista myös jatkossa.

Lopulta Bitcoinia on kohtuullisen helppo oppia käyttämään. Jotta sitä ymmärtää paremmin, kannattaa kokeilla omistaa sitä itse. Omistaa voi alkuun vaikka pienellä summalla, esimerkiksi 10:llä tai 100:lla eurolla.

Suomalainen toimija Coinmotion on luotettava paikka aloittaa ostaminen ja omistaminen. Pahan Päivän Profeettojen linkillä sinä saat -50 % alennuksen ensimmäisen kuukauden ostokuluistasi. Samalla tuet Pahan Päivän Profeettojen toimintaa. Kiitos sinulle!

Muuta luettavaa:


Iloa ja energiaa päivääsi!

Pahan Päivän Profeetat


Comments


bottom of page